Въведение

 

Този сайт съдържа имена и биографична информация за хора от различен етнически произход, които са били убити или репресирани на българска територия през периода 1944-1989 г. Това е част от един обширен изследователски проект, чиято цел е да се съберат всички запазени данни за пострадалите от поличически репресии в Югоизточна Европа в резултат на тоталитарни режими. Екипът ни проучва документалната информация в публикации като колекцията на д-р Кирил Дреников в библиотеката на Станфорд, в българския Държавен вестник, в множество монографии по темата (публикувани от Института за изследване на близкото минало, издателство “Васил Станилов”, Института за изследване на българската имиграция или независими издания), в публичните архиви на редица български общини, в описи, в други източници в българските библиотеки и държавните институции, както и в частни колекции от документи, свидетелства на очевидци и архива на съюз “Истина”.

История и състояние на проекта

 

От месец ноември 2009 г., когато  виртуалният паметник “Жертви на комунизма на територията на България” (www.victimsofcommunism.bg) е създаден в две версии – българска и английска, изследователският екип събира и публикува имената и биографиите на всички известни жертви на комунизма в България. До момента са въведени около 23 000 имена от български и други националности, към които има и кратка биографична информация. Сайтът съдържа както връзки към различни библиографски и образователни материали за тоталитарните режими, така и видео материали, в това число и няколко документални филма и интервюта с оцелели от трудовите лагери.

Бъдещи Цели

 

Нашите основни цели са:

— Завършване на архива на всички известни хора, които са загубили живота си в резултат на комунистическите репресии и
— Записване на имената и биографиите на оцелелите от трудови лагери и други репресии.

Това ще ни позволи да установим сравнително точно, от историческа гледна точка, броя на жертвите на режима (предварителните оценки в некомунистическата историография са неточни и варират от 100 000 до 225 000, в това число не влизат хората от турското малцинство, които са били репресирани през 80-те години на 20 в.; заедно с тях, бройката ще нарасне до около 500,000), както и да приложим автентични документи към всяко име, където е възможно. Тези документи представляват официални данни, например смъртни присъди и актове, заповеди за лишаване от свобода и депортиране, мемоари, писма, ръкописни свидетелства, снимки и други материали.